Przyprawy to jest to, czego potrzebuje każda potrawa by smakować. Nie wiele jest jednak przypraw, które używa restauracja Gdańsk w wyjątkowych sytuacjach. Taką przyprawą jest chyba najmniej znana w kuchni polskiej kurkuma.
Jako, iż w głównej mierze jest ona wykorzystywana w lecznictwie jej rola w kuchni zawsze będzie mnie znaczącą. Nie mniej jednak, aby restauracja Gdańsk mogła wyjść z pełną ofertą gastronomiczną do odwiedzających jej podwoje musi również i tę stosować w swojej kuchni. Najczęściej więc kurkuma wykorzystywana jest do przygotowywania potraw ostrzejszych, gdzie jest ona składnikiem wielu sosów.
Najbardziej znanym jej zastosowaniem jest oczywiście przyprawa curry, gdzie jest ona jednym z głównych składników. Wykorzystując jej właściwości jako przyprawy, restauracja Gdańsk może sprostać nawet najbardziej wysublimowanym wymaganiem klientów, stając się jednocześnie miejscem spotkań rodzinnych jak i okolicznościowych w tym zarówno na mała jak i duża liczbę osób. Niejednokrotnie w serwowanych potrawach klienci odnajdą nutę tej jakże rzadkiej przyprawy..